Luxe strak modern design tuinhuis

Strak modern design tuinhuis wat zijn de voor en nadelen.

Wij helpen u graag bij uw keuze voor een tuinhuis. Sinds onze oprichting zijn we bezig om voor onze klanten de best passende oplossing te vinden. Hierbij waren we trendsetter bij de strak modern vormgegeven modellen. Bij de keuze voor een tuinhuis is het lastig om aan te geven welke stijl u wenst. Soms is het heel duidelijk en kunt u met zekerheid zeggen of het  rustiek of modern is.

Bouwwijze Houtskeletbouw vs stapelbouw

De bouwwijze heeft een enorm grote invloed op de uitstraling van uw tuinhuis. de traditionele bouwwijze voor tuinhuisjes is de stapelbouw methode. Deze kenmerkt zich door de uitstekende hoeken en geeft een Scandinavisch, Zwitsers Oostenrijks gevoel. Hier wordt deze bouwmethode al 100 den jaren toegepast. De houtskeletbouw methode is later ontwikkeld en geeft meer vrijheid ten aanzien van het ontwerp. Bij deze wijze wordt een solide houten frame gemaakt inclusief schoring. In dit houten frame kan op iedere plek een sparing gemaakt worden. Vervolgens worden de planken onzichtbaar bevestigd aan de constructie. Het geheel is zo strak en met subtiele/minimale details.

Invloed van houtsoort op de uitstraling.

De keuze voor de houtsoort heeft waarschijnlijk de grootste invloed op de algehele uitstraling van uw tuinhuis. Er zijn vele verschillende houtsoorten in gebruik voor de bouw van tuinhuizen, schuurtjes en bergingen. De meest gangbare houtsoorten zijn momenteel:

 • Vuren (in de regel met kleine knoesten leverbaar)
  • geimpregneerd
  • onbehandeld
 • Douglas (uitsluitend met knoesten leverbaar)
 • Eikenhout (veelal met grote knoesten leverbaar)
 • Western Red Ceder (leverbaar in met en zonder knoesten)
 • Grenen
 • Padoek of Padouk
 • Lariks
 • Meranti
 • Bankirai
 • Redwood
 • Spruce
 • Teak

De meest gebruikte houtsoorten zijn Vuren en Douglas. Vuren is veruit de goedkoopste optie en wordt voor alle budget huisjes gebruikt. Douglas hout wordt meer gebruikt voor de maatwerk oplossingen en wordt als houtskeletbouw toegepast. Hierbij zijn er meer mogelijkheden om te variëren. Eikenhout is een houtsoort die vooral in het hoogste segment gebruikt wordt en is door de grove structuur minder geschikt voor een moderne look. Western red cederhout kan uitsluitend als houtskeletbouw methode toegepast worden. Western red cederhout heeft als 1 van de weinige houtsoorten een foutvrije of knoestvrije mogelijkheid en een uitvoering met knoesten. Voor de strakke uitvoering is het wenselijk dat de planken zogenaamd foutvrij of knoestvrij zijn. Ook de houtsoort Padouk, Teak en Redwood hebben de mogelijkheid om zonder knoesten te bestellen. De moeilijkheid bij deze houtsoorten is dat ze niet of slecht in grote lengte en hoeveelheden leverbaar zijn en zullen we verder ook niet meer opnemen in de vergelijkingen.

Gevelbekleding

Het type gevel bekleding heeft een grote invloed op de uitstraling van het tuinhuis. Wanneer u kiest voor een blokhutprofiel is het direct al heel moeilijk om een moderne look te krijgen. De uitstekende hoeken geven een rustieke uitstraling en blijven een extreem goed zichtbaar detail. Het maken van een houten skelet waar de delen opgemaakt worden geeft veel meer vrijheid om te ontwerpen. Hierbij is het eenvoudig mogelijk om de hoeken een stuk te minimaliseren. Door een houten of aluminium hoek toe te passen op de hoeken wordt het detail minimaal. Het voordeel van aluminium is dat het heel smal en dun kan worden toegepast. Het nadeel is dat aluminium een andere krimp en zetting graad heeft dan hout. Hierdoor kan het gaan buigen en los komen van de hoeken. Een aluminium afwerkhoek heeft een groot contrast welke zowel leuk als storend kan worden ervaren.

Breedte van de planken voor de gevelbekleding.

De breedte van de geveldelen heeft een grote invloed op de uitstraling. Smalle deeltjes met een kleine sparing geven een compleet ander beeld als de brede delen welke overlappend zijn gemaakt. Tussen deze 2 uitersten zit nog een heel scala van oplossingen waarbij de combinatie van diverse methoden weer voor speelse en verrassende architectuur kan zorgen. In de regel geldt dat hoe smaller de planken of latten van de gevelbkleding hoe luxer en moderner de uitstraling wordt.

Oriëntatie van de gevelbekleding.

De oriëntatie van de gevelbekleding is ook een belangrijke indicatie of we met een modern tuinhuis te maken hebben of niet. Als de planken staande worden toegepast geeft dit een verrassend effect en lijkt het huisje hoger en smaller. Optisch is het dus een kleiner bouwwerk terwijl de binnenruimte groter is. Het toepassen van staande delen geeft de mogelijkheid om in het geheel geen hoekafwerking toe te passen en is dus de meest strakke methode.

Sparing tussen de gevelbekleding

Bij de keuze voor smalle staande en liggende delen is het mogelijk om een kleine sparing van ca. 1cm tussen de planken te houden. Dit geeft dan een hele luchtige uitstraling aan het geheel.

profileringen van het hout

De profilering van de planken heeft een extreem grote invloed op het aanzicht. Zoals al gemeld kunnen planken breed en smal zijn. Maar een brede plank kan met een extra profiel smal lijken en dan ineens wel strak modern ogen. De meest voorkomende profielen zijn 

 • Tand en groefdeel of velling deel 
 • Rabatdeel
 • Rechthoekig deel in diverse breedte ca. 19 of 26mm dik.
  • Hierbij kunnen de delen onderling in breedte verschillen en op elkaar of naast elkaar geplaatst worden 
   • Board on board 
   • Board on batten 
 • Rhobus profiel
 • Blokhut profiel 
 • Blokprofiel
 • Zweeds Rabat
 • Bevelsiding
 • Channelsiding
 • Schaaldelen

Bevestiging van de geveldelen

De keuze van het profiel heeft invloed op de wijze waarop de geveldelen bevestigd kunnen worden. Sommige delen kunnen blind (uit het zicht) bevestigd worden. Andere profielen hebben die mogelijkheid niet en wordt de schroef of spijker in het zcht geplaatst. Het is essentieel dat er Roestvrij of roestvast staal gebruikt wordt. Gegalvaniseerde schroeven geven zwarte strepen op het hout. In heel speciale gevallen kunnen derglijke projecten met de schroef van binnenuit toegepast worden. Dit is een arbeidsintensieve en dus dure oplossing maar geeft wel een super strak en duurzaam resultaat. 

Details minimaliseren

Een moderne uitstraling wordt in de regel bereikt door de details tot een minimum te beperken. Dit lijkt eenvoudig maar is technisch gezien best uitdagend. Alle constructiedelen moeten hiervoor worden weggewerkt in of achter de gevelbekleding. Hoe minder verschillende richtingen en uitstekende delen hoe strakker het ontwerp wordt. Met name op de hoeken en rond de ramen en deuren is het lastig om de details weg te laten.

Hoogte van de wanden

De hoogte van de wand heeft een beperkte invloed op de uitstraling. De keuze voor de wandhoogte is vooral belangrijk om voldoende berging te verkrijgen. Wanneer het geheel te hoog wordt is het wel zo dat het te aanwezig kan zijn in de tuin.  De meest gebruikte wand hoogte is ca 245cm tot 250cm.

Afmetingen van de deur

Bij een deur is er keuze tussen de breedte en de hoogte. Deuren met een grotere breedte worden in de regel gezien als moderner. Het is meestal eenvoudig om in de breedte te variëren. Alle breedtes vanaf 77cm tot 200cm komen voor. Elke producent heeft veelal de keuze uit diverse breedte maten. De hoogte is lastiger aan te passen. Veelal is een deur geproduceerd middels een vooraf ingericht productie proces. 

Type deur

Het type deur heeft een grote invloed op de uitstraling van een tuinhuis. De eenvoudigste uitvoering is die waarbij de geveldelen doorlopen in de deur. Dus staande geveldelen worden ook staande delen in de deur en liggende delen op de wand worden ook liggende delen in de deur. Het enige zichtbare van de deur zijn de scharnieren en de klink. De andere keuze is om een deur met vakken te nemen waarbij 1 of meerdere vakkenn gevuld zijn met glas. Een moderne look wordt verkregen door meerdere smalle vakken met glas te maken. De breedte van de ramen is dan breder dan de hoogte van het vak. Het aantal vakken is 3,4 of 5. Bij smalle deuren is het vaak zo dat het aantal vakken groter mag zijn. De verhouding van de lengte en breedte heeft geen voorschrift. Toch blijkt de verhouding tussen bepaalde waarden het meest toegepast. Dit heet de guldensnede. Toch is juist de afwijking hiervan een reden waarom een huisje modern oogt.

Afmetingen van de ramen

De afmetingen van de ramen is net als bij de afmetingen van deuren sterk beeld bepalend. Juist de smalle ramen of grote glas oppervlakken maken het tot een modern tuinhuis. Ook bij ramen wordt de guldensnede gehanteerd. Juist de afwijking hiervan wordt als modern ervaren. De lengte of de breedte moet een factor 3 of meer afwijken om voldoende verschil te krijgen en duidelijk aan te geven dat wordt afgeweken van de guldensnede.

Type raam

Of een raam een vast draai of uitzet raam wordt heeft veelal een functionele waarde. Het is wel zo dat een uitzet raam met kader naast een vast raam zonder kader een onrustig beeld geeft. Dit kan worden voorkomen door te kiezen voor een hardglazen uitzetraam. Deze heeft geen kader en ziet er dus uit als een vast raam.

Oriëntatie van de ramen.

Wanneer een raam in de lengte of in de breedte geplaatst wordt heeft een sterke invloed op de moderne uitstraling. Het is wel mogelijk om zowel staande als liggende ramen toe te passen. De totale breedte van het huisje en de afmetingen van de tuin waarin het project komt te staan zijn de belangrijkste variabelen om rekening mee te houden. Een liggende oriëntatie geeft een beeld waarbij het lijkt of het een lager en breder project is. Bij een staande oriëntatie is het zo dat het project hoger en smaller lijkt. Voor de binneninrichting is het van belang om denkbeeldig het huisje in te richten. Het plaatsen van stellingen en kasten achter een raam moet uiteraard worden voorkomen. De brede ramen hebben in de regel minder snel last van verlies van opbergruimte omdat ze relatief hoog geplaatst worden. De enige uitzondering is wanneer een staand raam in de buurt van de deur of een andere plaats komt waar door de inrichting een pad komt en zo ie zo niets ervoor geplaatst kan worden.

Langwerpige of vierkante ramen

De keuze voor vierkante of langwerpige ramen is eenvoudig. Hoe groter het verschil tussen breedte en hoogte hoe moderner de uitstraling. De smalste zijde heeft wel een minimum zodat het wel nog duidelijk een raam is. 

Soort glas in de ramen en deuren

In principe is het zo dat er elk type glas in een raam kan.  De meest gangbare zijn helderglas, gelaagd glas met matte folie (melkglas) of draadglas. Toch wordt vaak gekozen voor gelaagd glas met matte folie. De reden is dat het strak is en een mooi contrast geeft. Voordeel ois ook de binnen afwerking (welke altijd anders is als de buitenkant) niet zichtbaar is.

Daktype

Het type dak heeft een grote invloed of het een modern tuinhuis is of een rustiek tuinhuis wordt. Een platdak is niet de enige mogelijkheid maar wel veruit de meest voorkomende wanneer men kiest voor een modern tuinhuis.  

Dakbedekking

Wanneer we uitgaan van een platdak zijn er eigenlijk 2 opties voor dakbedekking EPDM of gebrande bitumeuze asfalt dakbedekking. Op de uitstraling heeft het uiteindelijk geen invloed. Om deze reden laten we het hier buiten beschouwing.   

Afmetingen van het overstek

De grote van het overstek is sterk bepalend voor de algehele uitstraling van het project. In de regel is een minimalistisch overstek strakker dan een klein of medium groot overstek. Wanneer het overstek weer groter wordt is er weer een kantelpunt. Waar dit ligt is niet excact te bepalen en hangt af van de afmetingen van de tuin en het project.  

Afmetingen van het boeideel (dakrand)

Voor het boeideel geldt, hoe smaller hoe moderner. Een uitzondering is wanneer wordt gekozen voor een boeideel met staande delen. Dit zijn tand en groefdelen die naast elkaar geplaatst worden. De minimale hoogte van een dergelijk boeideel is 30cm.
Er is vaak een mogelijkheid om zonder boeideel te bestellen. Hierbij loopt de wand door tot de dakrand afwerking en is de dakrandafwerking de enige onderbreking van het geheel.

Afwerking van het boeideel

Op het boeideel wordt een rand gemaakt om het inwateren tegen te gaan. Deze rand kan gemaakt worden door een zinken of aluminium rand of een (in een ral kleur uitgevoerde) andere kleur. Het is mogelijk om met een ronde kraal of een vierkante hoek te bestellen. De keuze wordt bepaalt door uw persoonlijke voorkeur. Het heeft qua uitstraling niet zo veel effect op het geheel.

Onderconstructie van de luifel of overkapping

De onderconstructie van een luifel kan op 2 verschllende manieren gemaakt worden. De eerste mogelijkheid is dat de constructie in het zicht zit. Hierbij valt de draagconstructe terug ten opzichte van het boeideel/dakrand. De breedte van het boeideel kan dan in de regel smaller worden uitgevoerd. Met name bij een groter overstek is dit de logische oplossing. Bij een klein of geen overstek is het mooier wanneer de constructie wordt geintegreerd in het boeideel. Door gebruik te maken van staal als constructie kan de totale hoogte beperkt blijven en oogt het ranker/mooier.
De staander(s) onder de luifel kan/kunnen in verschillende afmetingen worden uitgevoerd. Dit is 90mm x 90mm of 150mm x 150mm. De afmeting heeft verband met de grote van de overkapping en uw persoonlijke voorkeur.

Plaatsen van schoren in de onderconstructie van een luifel of overkapping

Wanneer u kiest voor een moderne uitstraling adviseren we om geen schoren te plaatsen. Het is soms nodig om op een andere wijze voldoende stevigheid te creëren. Dit kan door stevige stalen hoeken te plaatsen in de overgang van wand naar constructie. Deze kan dan uit het zicht worden weggewerkt.

 

 

Strak modern design tuinhuis
Strak modern design tuinhuis met overstek.