Hout skeletbouw

Constructie van een hout skelet bouw tuinhuis of prieel.

 

Prins Tuinhuisjes werkt volgens het zogenaamde houtskelet bouw principe. Dit is een in Noord Amerika ontwikkeld systeem en wordt daar vooral in de woningbouw gebruikt. Ook in Nederland gaan steeds meer bedrijven in de woningbouw deze principes toepassen.Het begin, en tevens grote voordeel van houtskeletbouw, is dat met niet massieve materialen een solide basis gemaakt wordt. Naast de verkregen stevigheid levert dit een kosten en milieubesparing op.

Om deze reden is het mogelijk om de besparingen aan de constructie aan te wenden voor een duurzame buitenkant. Prins Tuinhuisjes verwerkt uitsluitend het duurzame Western Red Ceder als gevelbekleding. Aan de binnenzijde wordt een dampregulerende laag folie aangebracht zodat het huisje geventileerd wordt.

Optioneel wordt aan de binnenzijde een 5,5 mm plaat gemonteerd. Deze zorgt voor een gladde afwerking van de binnenkant . Daarnaast geeft dit starheid aan het houtenskelet. Het is aan te bevelen deze plaat te schilderen aan de binnenzijde, bij droog weer ventileren, of om een aantal ventilatie roosters aan te brengen om de lucht continue te verversen.

De wijze waarop de wand is opgebouwd wanneer er een plaat in zit, ziet u op de onderstaande tekeningen. De onder en bovenligger (60mm x 40mm) van het skelet zijn iets smaller dan de staanders (65 mm x 40mm) waardoor er ventilatie ontstaat achter de buitenbeschieting. Op deze wijze kan eventueele condens wegdampen. Aan de buitenzijde worden de Western Red Ceder tand en groefdelen, rabatdelen of bevelsiding planken bevestigd. Deze kunnen zowel met als zonder knoesten worden uitgevoerd.De kwaliteit is gelijk maar het aanzicht verschilt.

Wanneer u besluit om het huisje te isoleren, is het verstandig om een extra spouw aan te brengen, tussen de dampdoorlatende folie en de buiten beschieting. Het is zo ie zo verstandig om de een folie aan te brengen tussen de beschieting en de constructie. Dit ziet er als volgt uit.

Zwarte folie aan de binnenzijde van de houtskelet wand constructie
Zwarte folie aan de binnenzijde van de wand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Dakconstructie wordt ook gemaakt uit western red ceder. De dakbalken zijn 40mm x 89mm bij de kleine huisjes. Voor grotere overspanningen worden 141mm x 40mm balken gebruikt. Wanneer er nog grotere vrije overspanningen komen wordt in de regel een dubbele balk, met daartussen een staal strip gemaakt. Deze is volledig uit het zicht en geeft wel stevigheid.


Tekening van een dakconstructie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het dakbeschot wordt gemaakt uit western red ceder tand en groefdelen met knoesten. Het geheel wordt dus uitgevoerd in western red ceder. Dit geeft u zekerheid dat het gehele project een hoge duurzaamheid heeft.
 


Detail van de binnenzijde van een dakbeschot