Fundering tuinhuis of prieel advies

Uitleg en advies over de mogelijkheden voor het maken van een fundering voor een tuinhuis en prieel.

U heeft vele mogelijkheden om een fundering te maken voor een tuinhuis. De beste keuze is afhankelijk van de grondsoort en welke voorkeur u heeft voor de ondergrond.

(uitgebreide beschrijving van de grondsoorten)

De diverse mogelijkheden voor het maken van een fundering zijn:

 • Tuinhuis fundering met betonnen opsluitbanden en tegels
 • Betonvloer als tuinhuis fundering
  • met vorstrand
  • zonder vorstrand
 • Tuinhuis fundering op palen
  • Ingetrilde palen
  • Stapelpalen
  • Schroefpalen
 • Tuinhuis fundering op staal
 • Opgemetseld muurtje
 • Tuinhuis op een vlonder

 

 

Wij adviseren de volgende methode om de fundering voor het tuinhuis te maken. De grijze balk stelt het fundament voor. Dit kan een betonnen fundering zijn of een betonnen opsluitband of de hardhouten liggers van een palenframe. 
Wanneer u kiest voor een betonnen opsluitband of u laat het door een straatmaker verzorgen kies dan voor een zware uitvoering ervan.
10cm breed of meer heeft de voorkeur.

De onderste ligger is 40mm x 65mm. De staanders zijn 40mm x 65mm. 
De afmetingen van het fundament moet kleiner zijn dan het door u bestelde tuinhuis.
Wij sturen de maatvoering voor de fundering samen met de tekening van uw tuinhuis.

De buitenkant van het huisje steekt ca. 20mm door ten opzichte van de fundering. Om een druppel te laten vallen en er voor te zorgen dat er geen vocht optrekt moet de fundering teminste 40mm boven het omliggende terrein uitsteken.

Tuinhuis fundering met betonnen opsluitbanden en tegels (zie bovenstaande afbeelding)

Een tuinhuis fundering van betonnen opsluitbanden met daarbinnen trottoir tegels is de meest gebruikte methode. Gebruik tenminste 10cm brede opsluitbanden om voldoende stevigheid te krijgen. Hiermee krijgt u de mogelijkheid om het tuinhuis vast te zetten aan de fundering. Het is toe te passen op elke stabiele grondsoort die niet zakt (op veengronden is deze methode niet geschikt).

Betonvloer als tuinhuis fundering met vorstrand of zonder vorstrand.

De keuze voor een betonvloer als fundering heeft vaak grote consquenties. In sommige gebieden kan volstaan worden met een bekisting en betonijzer.  In de regel is een betonnen fundering redelijk prijzig. Met name wanneer u alle werkzaamheden uit besteed. Bij het zelf uitvoeren van de werkzaamheden vallen de materiaal kosten best mee. In gebieden waar heipalen nodig zijn om zekerheid te verkrijgen lopen de kosten nog verder op. Er zijn tegenwoordig wel mogelijkheden om met relatief kleine hei machines zogenaamde stapel palen te slaan.

Het grote voordeel van een goede betonvloer is dat er nagenoeg geen vocht optrekking plaatsvindt. Ook kan al het leidingwerk en eventueel de grond verwarming in de vloer worden meegestort. 
De keuze voor een betonvloer is met name interresant wanneer het huisje gebruikt gaat worden voor verblijfsdoelen zoals: tuinkantoor, buitenwerkplek, atelier, speelkamer of als extra slaapkamer.

Of u een vorstrand maakt of niet is vaak een persoonlijke keuze. Het allerbeste is om een vorstrand van ca. 60cm diep te maken. De vorstrand is om te voorkomen dat de fundering omhoog vriest bij strenge vorst. Het risico is dat de vloer en eventuele tegels kunnen scheuren. 

Tuinhuis fundering op palen

Ingetrilde palen

Het tuinhuis op een palen frame plaatsen is op elke grondsoort goed. Er wordt onderscheid gemaakt naar 3 verschillende methoden. De meest eenvoudige methode is met ingetrilde palen met daar aan vast een houten frame. Dit zijn in de regel hardhouten 60mm x 60mm of 70mm x 70mm palen van 250cm tot 400cm lang. Op veengronden en andere instabiele grondsoorten is dit de meest wenselijke methode. Hierbij worden de palen met een handhei of een mechanisch heiblok de grond in getrild. De weerstaand wordt vooral gerealiseerd doordat de palen zich vast zuigen aan het veen. Dit wordt ook wel op de kleef zetten genoemd. Absolute zekerheid geeft dit niet maar het is wel een hele goede en betaalbare oplossing. 

 


Fundering van hardhout met betin tegel straatwerk.

Detail van tuinhuis fundering aansluiting bij een ringbalk
Detail tuinhuis fundering balk

Fundering voor een tuinhuis met ringbalk
Detail tuinhuis fundering verbinding ligger met de paal 

Schroefpalen 

Op de wat stabielere en vastere gronden is een fundering op schroefpalen een hele mooie oplossing. Hier moet dan nog wel weer een draagconstructie overheen gemaakt worden waardoor het tuinhuis in de regel een stukje hoger in het veld komt te staan. De prijs van een dergelijke fundering is afhankelijk van de diepte waarop het zand zich bevindt. Het aantal palen is een andere variabele die invloed heeft op de totaal prijs. Een offerte voor een dergelijke constructie is altijd maatwerk. 

Schroefpalen fundering
De schroefpaal kan tot wel 18 meter verlengd worden

 

Stapelpalen

Een fundering op stapel palen is een goede garantie tegen verzakken. Er worden dan stalen huizen de grond in gedreven totdat het de stabiele zandlaag raakt. Vervolgens worden de palen volgestort met betonmortel. Hier overheen komt dan weer een hulp constructie of zoals ook bij betonvloer besproken de betonvloer. 

Tuinhuis fundering op staal
Opgemetseld muurtje
Tuinhuis op een vlonder