Stappenplan voor fundering van tuinhuis

donderdag 08 september 2016

Stappenplan voor het maken van een fundering voor een tuinhuis of schuurtje.

Voorkom ellende en maak een goede fundering voor een tuinhuisje. Het is de basis van een tuinhuisje. Als deze niet goed is, wordt het heel moeilijk om op lange termijn veel plezier van uw huisje te hebben. Deuren en ramen gaan klemmen en de onderste planken gaan rotten. Een goed fundament voorkomt deze problemen.

Besparingen op de degelijkheid van het fundament geeft altijd spijt.

"De vreugde van een goede deal is snel vergeten maar het genot van een goed product blijft jaren."

Hier vind u een stap voor stap uitleg waar u op moet letten en welke valkuilen er zijn. Zo komt u beslagen bij uw dealer aan en laat u zich niets meer wijs maken.
Het laatste wat u wilt is dat u een prachtige tuinhuis heeft en na een paar jaar de ellende begint. 

 • Stap 1
  •  Bepaal de grondslag.
 • stap 2
  • Onderzoek de mogelijke oplossingen passend bij de grondsoort.
 • stap 3
  • Bedenk wat voor ondergrond u in het tuinhuisje wenst.
 • Stap 4
  • Verzamel prijs en kwaliteit informatie over de gekozen fundering optie.
 • Stap 5 
  • Maak een plan voor eventueel leidingwerk of loze buizen.
 • stap 6 
  • Bel of bezoek hoveniers of leveranciers.
 • Stap 7
  • Bestel de materialen of geef de hovenier opdracht voor de fundering.
 • Stap 8
  • Bepaal hoe hoog de fundering komt.
 • Stap 9
  • Zet de plaats uit waar de fundering moet komen.
 • Stap 10 
  • Maak de fundering waterpas 

 

Stap 1 Bepaal de grondslag. uitgebreide informatie over grondsoorten

Belangrijk om te weten, is of de ondergrond stabiel is. Dat betekent of de grond zakt of niet. Een eenvoudig onderzoek om de grondslag te bepalen is om een straatwerk, dat al een aantal jaren ligt, te beoordelen.
Is deze sterk gezakt en zakt deze nog steeds dan is het waarschijnlijk dat de grond niet stabiel is. Ligt een straatwerk al jaren en is deze amper gezakt dan is de grond stabiel. 
Komt u vanuit een andere omgeving, en heeft u geen idee of een straatwerk gezakt is, vraag dan aan de nieuwe buren of een straatje zakt of niet. Ook kunt u kijken naar de opstap van de straat naar de voordeuren bij andere huizen. Is dit meer dan 10 tot 15 cm dan is het waarschijnlijk dat het straatwerk gezakt is.

Tip: Wanneer u in een nieuwbouw wijk (huizen van 10 jaar oud of jonger) gaat wonen is het waarschijnlijk dat er verse grond is aangebracht. Hierdoor zakt de grond bijna altijd de eerste 10 jaar na de bouw van een huis.

ons gratis e-book

Stap 2 Onderzoek de mogelijke oplossingen passend bij de grondsoort. diverse mogelijkheden

De mogelijke oplossingen voor een fundering zijn:

 • Een fundering op hardhouten palen (alle grondsoorten)
  • Houten vlonder over de frame balken.
 • Betonvloer (alleen bij stabiele grondsoorten)
 • Straatwerk (eenvoudige of luxe tegels)
  • Opgesloten door een harhouten frame (alle grondsoorten)
  • Opgesloten door betonnen  opsluitbanden (stabiele grondsoorten)
 • Schroefpalen
  • Met daar op een hardhouten frame. hierbij komt het geheel wat hoger in de tuin te liggen (stabiele grondsoorten)

Tip: Bij twijfel bel een hovenier of straat maker

gratis e-book

Stap 3 Bedenk wat voor ondergrond u in het tuinhuisje of veranda wenst.

Bedenk eerst waar u het tuinhuis voor gaat gebruiken. Komen er fietsen en een grasmaaier in het tuinhuis of wordt het een relax ruimte? Indien er fietsen en ander tuingereedschap worden opgeborgen is het mogelijk om een eenvoudig straatwerk aan te leggen. Als het tuinhuis bestemd is voor recreatie of relax doeleinden dan is het waarschijnlijk wenselijk om een houten vloer of een strak tegelwerk in het huisje te maken. 

Bij de keus voor een houten vloer is of het een rustieke vloer wordt of gewoon een eenvoudige underlayment plaat.
Wanneer u een veranda aan het tuinhuis heeft zijn daar weer andere mogelijkheden voor. Daar is het belangrijk dat het water tussen de balken door weg kan. Er moet dan dus een kier tussen de planken komen.Mogelijke optie hiervoor zijngeimpregneerde balken, hardhouten profiel planken of western red ceder balken.

Tip: denk ook na over de toekomst. Wordt de functie misschien anders in de toekomst.

gratis e-book

Stap 4 Verzamel prijs en kwaliteit informatie over de gekozen fundering optie.

De gekozen opties hebben uiteraard een verschillende prijs en kwaliteit. Wat uw budget is bepaald u uiteraard zelf. Het is overigens niet zo dat een hogere prijs ook een betere fundering opleverd. 

Tip: Vraag bij meerdere leveranciers prijzen op en stel aan iedereen de vraag of ze nog speciaal advies 

Stap 5 Maak een plan voor eventueel leidingwerk of loze buizen.

Vaak is er de wens voor eletriciteit in het huisje. Houd er dan rekening mee dat deze al binnen in het huisje uit komt door deze door de fundering heen naar boven te laten komen. In sommige gevallen is het verstandig direct een zogenaamde mantelbuis te leggen. Dit is een buis waar later leidingen doorheen getrokken kunen worden. 

Tip: Gebruik altijd een grondkabel. Deze geeft een beveiling wanneer er met het bewerken van de grond een beschadiging aan komt.

Stap 6 Bel of bezoek hoveniers of leveranciers.

Een groot deel van de kosten van een fundering gaat in uren zitten. Dit is vaak het punt waar uzelf een bijdrage kunt leveren. Zo kunt u er voor kiezen om het volledige fundament zelf te maken. Dit is veelal de goedkoopste oplossing. 
Kanttekening hierbij is dat sommige materialen gehuurd moeten worden (trilplaat om het zand te verdichten). Deze hebben hoveniers en straatmakers standaard bij zich en de huur wordt meestal niet apart berekend. Het vakmanschap van de straatmaker zorgt er tevens voor dat de kwaliteit en maatvoering in de regel strakker is. Een ander voordeel van het inzetten van een hovenier of straatmaker is dat zij redelijk precies kunnen berekenen hoeveel ze nodig hebben. Zelf bestel je snel te veel of te weinig zand en moet extra worden bijgeleverd (met bezorgkosten) of worden afgevoerd.

Een mooie tussen vorm voor het maken van een fundering is dat u de hovenier/straatmaker vraagt om de benodigde spullen te leveren . U levert de arbeid om het zand op de bestemming brengt (is tevens goed voor de nachtrust)wink.
Maak vooraf wel heldere en duidelijke afspraken wie wat doet en waar het de verantwoordelijkhied is voor de ander. 

Tip: bespreek of het aanhelen naar de bestaande bestrating bij de prijs is inbegrepen.

Tip: Vraag meerdere offertes aan.

Stap 7 Bestel de materialen of geef de hovenier/straatmaker opdracht voor de fundering.

Wanneer u de verschillende offertes naast elkaar heeft gelegd is het moeilijk om een keuze te maken. Soms liggen de prijzen dicht bij elkaar en soms mijlen uiteen. Wanneer u de fundering zelf gaat maken is het minder van belang of u een goed gevoel heeft bij het bedrijf of de persoon die de fundering gaat maken. Wanneer de fundering door de straatmaker of hovenier gemaakt wordt is het wel noodzakelijk dat u vertrouwen heeft in het bedrijf en de persoon. U gaat namelijk gedurende langere tijd samenwerken in uw tuin. U zult ze dus voor 1 of meerdere dagen in uw tuin hebben.

Tip: lees vooral of al uw wensen goed verwoord zijn in de offerte. 
 

Stap 8 Bepaal hoe hoog de fundering komt.

Wij adviseren om de fundering hoger te leggen dan het omliggende terrein. Hierdoor is het nooit mogelijk dat water dat naast het huisje valt onder of door het huisje heen weg loopt. Wanneer het tuinhuis fundament ca. 3 tot 4 cm hoger hoger komt dan de omgeving is dat voldoende. Zodoende loopt het water voorlangs bij de gevel en niet er onder. Diverse tuinhuis en blokhut leveranciers adviseren om de fundering groter te maken dan het huisje. Het nadeel hiervan is dat het water dat naast het huisje valt de wandbekleding in trekt. Dit is de meest kwetsbare plaats van een tuinhuis of blokhut. (de betere leveranciers leveren standaard een hardhouten onderregel maar meestal is dit optioneel. Vaak is dit een (te dure) optie.

Wanneer er een luifel of veranda met houten deckdelen op de fundering komt is het soms nodig om de fundering van het tuinhius hoger te maken dan de fundering van de luifel. kijk hier goed naar.

Tip: leg de fundering hoger.

Tip: maak de fundering iets kleiner dan het tuinhuisje.

gratis e-book

Stap 9 Zet de plaats uit waar de fundering moet komen.

De fundering is altijd kleiner dan het huisje. Houd hierbij rekening bij het bepalen van de plaats. Zelfd bij geen of minimaal overstek moet u ca. 7 cm uit de erfgrens beginnen. Wanneer er een overstek aan komt is het in de regel de maat van het overstek + 5 cm. Bij huisjes met een goot komt daar ook weer ongeveer 10 tot 15cm bij.

Tip: Kijk ook even omhoog of er mogelijk uitstekende delen aan de woning of schutting zitten waar later de wand of het dak tegenaan komt.

Stap 10 Maak de fundering waterpas

Het fundament moet altijd waterpas te zijn. Het kan wel zo zijn dat het straatwerk om het huisje heen onder afschot ligt. Hier kan dan het water weg lopen dat langs het huisje loopt.

Tip: Controleer het waterpas altijd door hem even om te draaien en te kijken of het dan nog waterpas is.

Strakke fundering met mooie grote tegels
Straatwerk rond fundering mag wel iets aflopen.

tuinhuis fundering met loze mantelbuis
Loze mantel buis voor aanvoer van electra en data kabels

 

Meer blogitems